Vinterhyttan

VETTERYD

Skriften om Vinterhyttan

Sösdala Hembygds- och Fornminnesförening har 2014 givit ut ett litet häfte om stugans historia - "Vinterhyttan i Vetteryd och legenden om kung Klack". Det kostar 20 kr och kan köpas på Café Vittfarnes eller på Holegården - hembygdsmuseet i N Mellby.

Eller beställ det här för 20:- + porto.

Vinterhyttan

Bara 150 meter väster om gravfältets parkering ligger en gammal backstuga. Framsynta bönder i Sösdala Bys Skifteslag köpte och bevarade stugan som museum och minne över 1800-talets fattigvård. Stugan byggdes på 1840-talet av socknen för att inhysa en fattig familj. Den siste inneboende - HytteBengta - dog här 1935. Välkommen in för att ana och uppleva hur fattigt folk kunde leva i Sverige före välfärdstiden.

HytteBengta

Den siste som bodde i Vinterhyttan var Bengta Andersson som alla kallade "Hyttebengta". Både hennes föräldrar, Kersti och Anders Mårtensson – han som kallades  "Hyttegubben",  och morföräldrar Anna och Anders Nilsson, hade bott i Vinterhyttan. Bengta var född 1861 och förblev ogift och barnlös. Hon var skötsam och omtyckt. Som fattighjon fick hon gå runt i gårdarna och hjälpa till med det hon kunde. Anders Wettemark berättar: "Jag har växt upp i Vetteryd på Wettemarks gård (nu annnan ägo) mindre än en km från Vinterhyttan. Min pappa berättade att när det blev lite mat över så sa min farmor: "Spring ner med maten till HyttaBengta" och så fick vi barn springa ner med maten, vilket alltid var trevligt. Vid stora arbetsdagar t ex vid tröskning, med mycket folk i maten, så tillkallade man HyttaBengta (som då var gammal och inte orkade så mycket) som fick röra i grytan, och så fick hon mat för dagen. Detta kan beräknas ha hänt i slutet av 20-talet fram till 1935." Fler berättelser om henne och hennes släkt finns i skriften om Vinterhyttan.

Nu är taket på!

Takläggaren blev klar med det nya vasstaket när sommaren var som hetast 2014. Nu skall det klara sig i 40 år till. Vi fick byta någon murken takbjälke också. Pengarna som har samlats in räckte till att betala fakturan! Tack för alla bidrag! Men det finns mer att göra åt huset och försäkringen är dyr, så vill du bidra ytterligare så är det välkommet.

Sätt in på bankkonto i Swedbank Cl.nr 8313-9, konto 504 408 678 2. Märk med ”Hyttan” och dina initialer.